STANJE U KULTURI GRADA KRAGUJEVCA

U nastavku možete pročitati tekst predsednika Udruženja TELOK.

Shodno današnjem vremenu, ja, Stefan Milivojević, predsednik Udruženja TELOK, započeću ovaj tekst sa upitima koji su direktno namenjeni predsedniku gradskog veća za kulturu, gospodinu Miljanu Bjeletiću.

Pitanja:

Ova pitanja se temelje na osnovu rezultata konkursa za realizaciju projekata i manifestacija u kulturi koji se finansiraju ili sufinansiraju sredstvima budžeta Grada Kragujevca za 2023. godinu.

1. Zašto je žurka Nostalgija, koja je iz budžeta grada Kragujevca prema rezultatima ovogodišnjeg konkursa dobila 200.000 dinara, bolja za Kulturu grada Kragujevca od određenih Centara za savremenu muziku, Udruženja mladih sa invaliditetom, Udruženja Žene u Muzici koji ove godine obeležavaju DVADESET godina Internacionalnog festivala Žene u Muzici. Zašto je žurka Nostalgija bolja od projekata koji su namenjeni slepim i slabovidim licima, licima koja imaju oštećenja sluha? Da li stvarno mislite da će žurka na Šumadija Sajmu doprineti Kulturi grada Kragujevca ili samo namerno želite da sputavate osobe sa invaliditetom?

2. U poslednjih nekoliko dana na vestima slušamo i gledamo tragične vesti o stradanju maloletnika. О tome kako naš poštovani predsednik Republike govori o uvođenju narko-testova, a baš ste Vi odobrili iz budžeta 25.000.000 dinara za organizaciju raznih festivala na kojima je koncentracija droge i psihoaktivnih supstanci neverovatno velika. Da li to znači da Vas ni mladi ljudi ne zanimaju, kao ni njihovi životi, s obzirom na to da smo već ustanovili da Vas osobe sa invaliditetom ne zanimaju?

3. Jednom fakultetu ste odobrili 30.000 dinara, a određenim Udruženjima 20.000.000 dinara. Da li to znači da više cenite takve sadržaje nego sadržaje koje organizuje jedna od krovnih obrazovnih ustanova grada Kragujevca?

4. Skupština grada Kragujevca je na poslednjem zasedanju u 2022. godini proglasila 2023. godinu za godinu kneza Mihaila Obrenovića, jedinog srpskog vladara koji se rodio u Kragujevcu. Da li i ovo građani treba da shvate kao da je bitnija žurka na Šumadija sajmu nego koncert posvećen tvorcu srpske moderne države? Iako smo svesni da ste najavili „Dane kneza Mihajla“ koje organizuje grad Kragujevac, da li ova Vaša odluka predstavlja sputavanje da ostale organizacije mogu dopuniti kulturnu ponudu grada Kragujevca i Vaš plan pretvoriti u nešto veće i bolje ili ćemo program ovog koncerta naći na programu „Dana kneza Mihajla“ kao program Muzičkog Centra?

S obzirom na to da smo zaključili da Vi i kultura nemate nikakvu koheziju ili sponu, mogu reći da me je sramota što godinama organizujem i realizujem kulturno-umetničke projekte, festivale, manifestacije u Gradu Kragujevcu. Takođe Vas podsećam da je za realizaciju svega toga potreban jedan jako veliki budžet koji pokriva sve to, a koji Vi niste dali, ne zato što niste hteli, nego zato što do ove godine Udruženje koje okuplja akademike, redovne profesore, članove mense, profesore kraljevskih akademija, dirigente svetskih opera, mlade intelektualce, svetske prvake i vrhunske stručnjake iz svojih oblasti, koncertmajstore nije želelo konkurisati na projekte čiju realizaciju, gospodine Bjeletiću, Vi odobravate.

Nastavak teksta:

U periodu mandata gospodina Bjeletića kultura u Kragujevcu je dotakla samo dno. U Kragujevcu ne postoji koncertna sala čija je namena isključivo koncertna, ne postoji bioskop, već Teatar koji godinama leži na staroj slavi igrajući već ustaljen kvalitetan repertoar.

Godinama slušamo iste priče o napretku kulturno-umetničkog sadržaja i o tome kako je Muzički Centar krovna ustanova za organizaciju kulturno-umetničkih događaja, a baš ta ustanova krade ideje ostalih organizacija i prisvaja ih kao sopstvene.

Godinama se u Kragujevcu kvalitetna muzika slušala u prostorijama Narodnog muzeja i u prostorijama muzeja 21. Oktobar, ali u proteklih nekoliko godina to se ne dešava iako postoje uslovi (prazna galerija, veliki broj mesta, polukoncertni klavir). Glavno kulturno čvorište grada Kragujevca je postala svečana sala Prve kragujevačke gimnazije.

Do prošle godine se za projekte u kulturi grada Kragujevca ucenjivalo, manipulisalo i sl. Projekti su se menjali tako da budžeti budu što manji, a organizacije to prihvatale jer imaju jaku želju za napretkom, razvojem i održivošću kulturnog sadržaja grada Kragujevca, baš kao i ja.

Ove godine se gospodin Bjeletić manje mešao u komunikaciju sa Udruženjima građanima, ali određena gradska uprava nije, te je slala mejlove u formi zahteva u kojima jasno stoji da sadržaji projekata moraju da se izmene kako bi projekat dobio finansiranje/sufinansiranje.

Da ovaj tekst ne bi bio demantovan sa rečima da su ovo samo „špekulacije“ moram naglasiti da na mestu gde se nalaze rezultati konkursa za finansiranje i sufinansiranje, programa i manifestacija u kulturi iz budžeta grada Kragujevca ne nalaze preliminarne i konačne liste bodovanja, koje su propisane članom 24. pravilnika već pomenutog konkursa. Ovaj čin je onemogućio nevladinim neprofitnim organizaijama i ostalim pravnim licima podnošenje eventualnih žalbi na preliminarnu rang listu te samim tim i nemogućnost prava glasa, govora i slobode mišljenja koji se garantuje članom 46. Ustava Republike Srbije. Sve ovo nas dovodi do toga da je gospodin Miljan Bjeletić prekršio pravilnik koji je u obavezi da strogo poštuje i dovodi do osnovane sumnje da je konkurs namšten, tačnije da se na konkurs prijavilo 47. organizacija koliko se nalaze na spisku i da je svaki projekat odobren.

Ovim činovima, gospodin Miljan Bjeletić čini kragujevačku kulturu političnom, i to prema političkoj filosofiji Anarhizam te stvara negativnu struju u samom funkcionisanju kulture grada Kragujevca. Ovo se verovatno dešava jer meša izraz „Kulturna politika“ sa izrazom „Politika“ i ne razume da kulturna politika označava javnu praktičnu politiku u oblasti kulture, umetnosti i medija.

Pred nama je jedna teška i emotivna godina koja će zahvaljujući odlukama gospodina Miljana Bjeletića imati kulturno-umetnički sadržaj kao prosečno malo mesto u dolini reke Nil, ali zato će naš grad imati neverovatne festivale na kojima će se slušati muzika koja svojim žanrom nema dodir sa tradicionalnim kulturnim vrednostima. Takođe ove godine, nažalost, Grad Kragujevac neće pružiti adekvatnu podršku osobama sa invaliditetom i veoma se udaljiti od pojma inkluzije i neće podržati Udruženja i projekte nacionalnih manjina. Iako godinama podržavam rad organa vlasti grada Kragujevca, ovaj put ne želim i ne mogu prićutati ovako nešto jer je sve ovo jedna velika sramota za Grad Kragujevac, kao i za stranku u čiji je gospodin Bjeletić član.

Stefan Milivojević,
predsednik TELOK-a

Rezultete konkursa možete preuzeti klikom na LINK