Pola decenije “kulturnog” bahaćenja

Kragujevac, 1818. godine, Knez Miloš Obrenović bira Kragujevac za prestonicu moderne Srbije. 205 godine kasnije, Kragujevac nije prestonica, pa čak ni prestonica kulture. Zašto?

U prvoj polovini 2021. godine, tadašnje Ministarstvo kulture i informisanja, raspisuje konkurs pod nazivom „Prestonica kulture Srbije 2023“. Grad Kragujevac konkuriše na taj projekat, ali ga, nažalost, ne dobija. Razlog tome je bahatost trenutne vlasti i člana gradskog veća za kulturu, gospodina Miljana Bjeletića, koji je projekat pod nazivom „Od Divostinke do QR koda“ pretvorio u mašinu za dopunu budžeta i džepa! 

Već navedeni projekat prelazi cifru od 730 miliona dinara, što znači da je Grad Kragujevac od ovog novca planirao da ima na raspolaganju 2 miliona dinara na dnevnom  nivou. Ovakvu bahatost su čak prepoznale komisije Ministarstva kulture, te su odlučili da izdvoje 298.5 miliona dinara, ali za Grad Čačak. Predviđen budžet za ustanove kulture grada Kragujevca za 2023. godinu je 693.422.000 dinara, tačnije 5,02% manje od navedenog projekta. Dok je predviđen budžet  za razvoj kulture i informisanja 826.637.000 dinara (7.4% od ukupnih dodeljenih budžetskih sredstava za programske klasifikacije na nivou Grada 11.166.000.000).

Budžet  za razvoj kulture i informisanja Stranka slobode i pravde mora uzeti u razmatranje jer se kultura i informisanje u gradu Kragujevcu, ne razvijaju. Pa se naravno postavlja pitanje gde odlazi toliki novac? Grad Kragujevac u poslednjih 5 godina nije doprineo razvoju kulture, a to najbolje pokazuje stanje bioskopa „Šumadija“ i bioskopa „Pionir“ koji se nalaze u ruiniranom stanju i više ne prete propadanju jer su već odavno propali i zaboravljeni od strane aktuelne gradske vlasti. Takođe, moramo napomenuti da Grad Kragujevac nema koncertnu salu, već je svečana sala Prve Kragujevačke gimnazije glavno čvorište kulturno-umetničkih događaja, tu je i Galerija „Đura Jakšić“ koja sa svojih 35 stolica i klavirom Filološko-umetničkog fakulteta nije spremna za realizaciju ozbiljnijeg kulturno-umetničkog programa. Bahatost Grada Kragujevca i člana gradskog veća za kulturu, gospodina Miljana Bjeletića, se nastavlja, te je prošle godine (2022) tražio od ustanova kulture, civilnih organizacija i visokoškolskih ustanova da mu se dostave predlozi za projekat „Prestonica kulture Srbija 2024“ na koji Grad Kragujevac nije ni konkurisao pretpostavljajući da ne može uzeti dovoljno „dobar“ iznos, te su ideje ustanova kulture, civilnih organizacija i visokoškolskih ustanova ostale neiskorišćene, a autori projekata izrabljeni kao besplatna radna snaga. 

Stranka slobode i pravde Kragujevac poziva predstavnike aktuelne gradske vlasti da pogledaju njihov plan i program razvoja kulture i informisanja, s obzirom na to da njihov evidentno ne funkcioniše ili funkcioniše, ali u njihovu korist.

Stefan Milivojević