OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU GRADA KRAGUJEVCA I ZAHTEV ZA SMENU ČLANA GRADSKOG VEĆA ZA KULTURU

Ovom otvorenom pismu prethodi tekst o stanju u kulturi grada Kragujevca.

Poštovani Gradonačelniče, gospodine Dašiću,

Moje ime je Stefan Milivojević, predsednik Udruženja TELOK, moj tekst posvećen članu gradskog veća za kulturu, gospodinu Miljanu Bjeletiću, ste verovatno pročitali i razmotrili. Sada, pišem Vama…

               Ovim putem Vas molim da razmotrite momentalnu smenu člana gradskog veća za kulturu, gospodina Miljana Bjeletića, iz više razloga koji su javno dokazivi. Zahtev možete pročitati u nastavku ovog otvorenog pisma.

ZAHTEV ZA SMENU ČLANA GRADSKOG VEĆA ZA KULTURU

Ovim putem, ja, Stefan Milivojević, predsednik Udruženja TELOK, zahtevam smenu člana gradskog veća za kulturu Grada Kragujevca, gospodina Miljana Bjeletića, iz sledećih razloga:

1. Za vreme njegovog mandata, kultura grada je dobila samo sajt „KulturaKG“ koji i takav ne funkcioniše i ne daje potpune informacije o prethodno zakazanim događajima, te javnost nema adekvatan uvid u isti.

2. Oštetio je veliki broj Udruženja pogrešnim odlukama, pokušavajući da napravi politički slobodan prostor za razvijanje svojih ličnih interesa, prikupljajući potpise za Srpsku Naprednu Stranku u zamenu za odobravanje projekta na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulture.

3. Uvredio je nacionalne manjine i osobe sa invaliditetom ne odobravajući njihove projekte ili dodeljivši minimalna sredstva za realizaciju istih dajući im do znanja da su bitnije žurke na Šumadija Sajmu od njihovih aktivnosti, iako smo svi svesni da osobe sa invaliditetom i nacionalne manjine moraju imati apsolutnu podršku i da se inkluzija mora maksimalno razviti.

4. Onemogućio je održavanje događaja u salama Narodnog muzeja i muzeja 21. oktobar, te se u tim salama, nažalost, više ne održavaju kulturno-umetničke manifestacije ili jednovečernji koncerti. Samo ovim postupkom je ugrozio kulturu grada Kragujevca.

5. Od ostalih organizacija zahtevao je izmene projektne sadržine kako bi projekti bili odobreni.

6. Onemogućio je pravnim licima koja su konkurisala na konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa i manifestacija u kulturi iz budžeta grada Kragujevca za 2023. godinu slobodu govora i mišljenja, što je garantovano članom 46. Ustava Republike Srbije, tako što je prekršio član 24. pravilnika već pomenutog konkursa i nije javno objavio preliminarne rang liste na osnovu koje pravna lica koja su konkurisala imaju mogućnost žalbe i time stvorio utisak da je konkurs namešten, te da je svim konkurentima odobreno finansiranje/sufinansiranje.

7. Omogućio je firmama (profitnim licima) sticanje čistog profita kroz konkurse grada Kragujevca koji su namenjeni za finansiranje i sufinansiranje programa i manifestacija u kulturi.

S obzirom na to da je član gradskog veća za kulturu, gospodin Miljan Bjeletić, prouzrokovao veliki broj problema koji su doveli do veoma negativnih uticaja u oblasti kulture, indirektno uvredio nacionalne manjine, osobe sa oštećenjima sluha, slepe i slabovide osobe (osobe sa invaliditetom), molimo Vas da ovaj zahtev razmotrite i smenite člana gradskog veća za kulturu, gospodina Miljana Bjeletića.