Mesec dana tišine…

Prošlo je mesec dana od kako je Gradonačelniku grada Kragujevca, gospodinu Nikoli Dašiću, upućeno otvoreno pismo i zahtev za smenu člana gradskog veća za kulturu, gospodina Miljana Bjeletića.

Od tog trenutnka gradonačelnik se niti jednom nije obratio povodom stanja u kulturi grada o kom piše veliki broj Udruženja građana, uglednih umetnika i novinara. Postavlja se pitanje, zašto? Zašto dozvoljavate da nam grad propada u još dublji kulturni ambis? Zašto se niste obratili građanima? Zašto niste odgovorili na otvoreno pismo koje je bilo upućeno isključivo Vama?

Dozvolili ste mesec dana tišine, verovatno misleći da će se situacija umiriti, kao što po običaju bude, ali ovaj put, gospodine gradonačelniče, nije tako. Situacija je još gora i samo još više bukti.

U ovu “borbu” pored mene, koji stojim ispred Udruženja TELOK, uključen je veliki broj Udruženja građanja, uglednih kragujevačkih umetnika, operskih pevača, glumaca, pa čak i direktora ustanova…

Sada Vama, gradonačelniče, postavljam samo jedno pitanje, na koje ćete, nadam se, odgovoriti, a to pitanje glasi: “Da li zaista želite da Kragujevac postane kulturno ruglo države sa mnogo nezadovoljnih građana i građanki?” Ako ne želite, zašto ne smenite člana gradskog veća za kulturu? Zašto ne poslušate mišljenje neutralnog javnog mnjenja, a ne stranački aktivnog?

Pored svega ovoga, učinjeno je da JP RTK (Javno preduzeće – Radio televizija Kragujevac) ne objavi niti jedan tekst koji je promovisao istinito i realno stanje, već isključivo isečke sa kulturnih promocija, dodela nagrada i potpisivanja ugovora. Ne radi se samo o mojim tekstovima, već i o tekstovima drugih Udruženja građanja koji su pisali na istu/sličnu temu… Da li je onda JP RTK sredstvo javnog informisanja ili sredstvo cenzurisanja javnog informisanja? Možete reći da JP RTK prati i prenosi događaje u kulturi, ali zasigurno niko ne može reći da JP RTK prenosi realno stanje i činjenice o kulturi grada Kragujevca.

Stefan Milivojević